2010. május 3., hétfő

Receptek:Palóckonyha


Sztrapacska












A sztrapacska olyan régen bekerült a palóc konyhába, hogy szinte már sajátjaként tekint rá. Hagyományos módon elkészítve - hasonlóan a nudlihoz - soha nem tartalmaz tojást. A krumpli - liszt arány is hasonló, természetesen a sztrapacska nyers reszelt krumplival készül, ami kifőzése után is érezhető egy kicsit.
Hozzávalók
  • 60 dkg krumpli
  • 20 dkg liszt
  • kevés víz, ha szükséges
  • a tálaláshoz: tetszés szerint túró, tejföl, húsos szalonna, savanyú káposzta, pirított hagyma, stb
A meghámozott krumplit kislyukú reszelőn lereszelem, összekeverem a liszttel. A krumpli nedvességétől függően esetleg kevés vizet adok hozzá, hogy galuskasűrűségű masszát kapjak. Forrásban lévő sós vízbe szaggatom galuskaszaggatóval (mazochisták deszkáról késsel is szaggathatják), amikor feljön a víz tetejére, akkor készen van.
Leszűrése után pici zsírral vagy olajjal átforgatom. Ízlés szerinti feltéttel tálalható. Legismertebb a juhtúrós sztarpacska vagy a savanyúkáposztával készült változat. Én leginkább tejföllel és húsos szalonnapörccel szeretem, mellé a savanyúkáposztát pedig nyersen eszem.

(a palóckonyháról bővebben, és ahonnan a recept "származik":
"Palócprovence" .Ezen az oldalán különböző népek konyhájával, tipikus receptjeivel, népi eledelével ismerkedhetsz meg és próbálhatod ki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése